29 jun. 2009

Op baars in Oost Nederland


Zondag 28 juni. Eind maart was ik door Yuki uitgenodigd om op samen op baars te spinnen in het glasheldere water van Oost Nederland. We vingen toen vijf mooie snoeken op onze voor de baars bedoelde spinnertjes, maar geen baars.

Vandaag gaan Yuki en ik terug naar diezelfde streek, hopelijk werken de baarzen deze keer wel mee. Om 6.30 uur staat hij voor de deur, dat is een half uur eerder dan afgesproken. Hij heeft er duidelijk zin in, en ik ook! Dat hij er vorige week goed baars en zelfs een aantal snoeken heeft gevangen werkt daar zeker aan mee.

Snoek is niet ons hoofddoel voor vandaag, nee, dat zijn die grote baarzen die daar ook zwemmen. Baarzen die de dertig centimeter ruim overschrijden, en dankzij het altijd stromende water waar in zij leven beresterk zijn. Vissen die Yuki's Fair Play viergrammer en mijn vijfgrammer tot in de kurken kunnen laten doorbuigen.We hebben ze wel gezien vandaag, die dikke bejaarde stekeldragers. Bij een bruggetje zagen we samen zelfs een hele oude opa 'staan'. Wat een bakbeest was dat! Er eentje vangen was een ander verhaal. 27 graden gaf de temperatuur meter aan, de vissen waren loom en hadden geen zin om achter onze spinnertjes aan te gaan. Twaalf uur lang hebben we gevist, vele honderden worpjes zijn door ons gemaakt. Een keer toonde een oude baa(r)s interesse in een door Yuki tergend langzaam binnen gevist Yo-Zuri Snap Beans plugje. Net zo tergend langzaam liet de baars zich weer terug zakken naar de bodem.

Een grote snoek liet mijn spinnertje gewoon aan zijn neus voorbij gaan. Geïrriteerd zwom hij weg, voor mij een bevestiging dat het vandaag heel moeilijk zou blijven. We hadden er toen al bijna tien visuren opzitten! Wel een goede test voor ons en ons materiaal! Ook na vele vele uren onder bijna tropische omstandigheden hadden we geen last van kramp of spierpijn.Kijk, zo helder was het

Vingen we dan helemaal niets? Gelukkig wel! Bij elkaar opgeteld zullen we ruim twintig baarsjes hebben gevangen. Soms stonden ze stil in het stromende water als forelletjes in een rivier. Een prachtig gezicht om de baars zo te observeren, een uitdaging om ze tot een aanbeet te verleiden.Stuk voor stuk prachtige visjes die de reis heen en terug ruim drie uur meer dan waard maakte. Het voelde zelfs een beetje als een vakantie in het buitenland, daar in het oosten van het land.

Groeten,
Peter

Geen opmerkingen: