14 jun. 2009

Als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen


Zondag 14 juni. Vanmorgen om 8.00 uur staat Yuki bij ons voor de deur. Na eerst een bakkie koffie zitten we niet veel later samen in de auto richting de kop van Noord Holland. We gaan vandaag ultra licht spinnen, in een polder die het domein is van Paul. Dat Paul zelf ook meegaat maakt het nog leuker! Om 9.15 uur parkeer ik de auto bij Paul en Astrid voor de deur, dat betekent nog meer koffie, en uiteraard ook even bijpraten. Daarna is het tijd om de huiskamer van Paul en Astrid te verruilen voor de polder. Daarvoor hoeven we alleen maar achter Paul aan te rijden, immers hij kent de omgeving hier op zijn duimpje. Uiteindelijk hebben we maar 1 poldervaart bevist. Langs deze vaart kun je een hele dag struinen, en dan nog heb je hem niet helemaal afgevist.

Een vaart zo helder als kraanwater en ondiep, dat schreeuwt om ultra licht materiaal. Ten eerste pakt de mini spinner veel minder vuil dan een grotere spinner, lepel of plugje. Ten tweede barst de sloot hier uit elkaar van de kleinere rovers. En kleinere rovers komen op de ultra licht spinhengel het beste tot hun recht. Welke spinhengel? Om met de kleinst mogelijke spinnertjes en ragfijn nylon te vissen heb je een Rapier of een Floret nodig. Hengeltjes ontworpen voor nylon lijntjes met een breeksterkte die de kilo niet te boven mag gaan. Stompe en ronde spinnertjes met een bladmaat van 8 tot 15 mm kun je er prima op vissen.

Paul en ik gaan vandaag vissen met de Rapier, het spoeltje van zijn werpmolentje is gevuld met 12% nylon. Ik ga nog een stapje dunner, mijn werpmolentje is voorzien van 10% nylon. Yuki heeft zijn prachtige 'antieke' Fair Play viergrammer meegenomen. Op het spoeltje van zijn Pelican 50 werpmolentje is 14% nylon gespoeld.

Onze spinhengels worden voorzien van hun kleine werpmolentjes, de ragfijne nylon lijntjes worden door de oogjes gehaald, spinstangetjes gemonteerd met daaronder kleine spinnertjes. Tijd om de polder in te gaan. In deze polder voelt het dan ook nog eens alsof de tijd heeft stil gestaan.

Op zijn eerste worp haakt Paul al een baarsje. Een goed begin van een dag waarop alle puzzelstukjes op hun plaats lijken te vallen. Het weer is perfect, een licht briesje komt uit de juiste hoek, de zon zorgt er niet alleen voor dat het voedsel van de kleine rovertjes actief wordt, maar ook dat het water er uit ziet als een aquarium. De rovers kunnen zich zo bijna niet verstoppen voor ons. Op onze beurt zijn wij natuurlijk weer heel goed zichtbaar voor de vis.
De baarzen zijn actief, want bijna overal zien we ze door de sloot heen jagen. Een geweldig gezicht in het heldere water. Vele harde dreunen op onze mini spinnertjes worden verzilverd. Zoetwatergarnaaltjes en kleine visjes zijn hun toekomst niet zeker. Door de schooltjes met jagende baarzen heen draaien we onze spinnertjes binnen. De spinner schiet soms van links naar rechts, de baarzen lijken er wel om te vechten. Dit zijn de momenten die je moet koesteren. Hoe vaak komt dit voor? De baarzen zijn los en laten ons genieten.

Er zitten zo nu en dan wat kleinere tussen, maar het gros is rond en soms ruim boven de 20 cm. Vissend met 10% nylon zorgen dergelijke vissen voor sensatie.
Plots wordt Yuki's spinnertje door een andere rover tot stoppen gedwongen. De viergrammer buigt diep, het heldere water wordt tot schuim geslagen. Op een dag als vandaag is een snoek een bonusvis, en deze is prachtig groen van kleur dankzij het heldere water.


Niet veel later vangt Paul een ruisvoorn op de spinner! Man, wat is dat ultra lichte spinnen toch spannend. Het blijft het altijd weer een verrassing welke rover brood ziet in de mini spinner.

Om 13.00 uur eten we een broodje en een koekje bij de auto. Hierna gaan we met de auto naar een ander gedeelte van de vaart. Daar aangekomen gaat het baarsfeest gewoon verder. Na nog een uurtje vissen besluit Paul om te stoppen. We hebben op dat moment gezamenlijk al zeker meer dan honderd baarzen gevangen. Paul vindt het mooi geweest.
Voor Yuki is een baars-vreetfestijn nieuw, en ook ik heb het nog nooit zo bont meegemaakt als vandaag. Een dergelijk fenomeen is en blijft een uitzondering. Er zijn genoeg visdagen dat je het niet meemaakt, en daarom besluiten Yuki en ik om door te vissen.
In de middag trekt de wind iets aan, het blijkt voor de baars niets uit te maken. Daarbij loopt het formaat van de baarzen zelfs op. Echte baarzen laten onze sprietjes van glasvezel en grafiet onder hun wild verzet diep doorbuigen. Dit is ultra licht spinnen pur sang! Een droom voor de liefhebber van het ultra lichte spinnen.
De meeste dromen zijn bedrog, maar deze droom beleven we echt. Dat er aan het eind van de middag voor mij ook nog een snoekje aan deze mooie dag wordt toegevoegd maakt het alleen maar nog mooier.


Zo helder was het water, dit mini snoekje zag ik tijdens het vissen in de oever 'staan', zelfs te klein voor onze mini spinnertjes.

Op de terugweg in de auto raken Yuki en ik niet uitgepraat over deze dag. Wat kleine spinnertjes en ragfijn nylon allemaal teweeg kunnen brengen bij grote kerels. Deze visdag was er eentje om in te lijsten. Paul en Yuki bedankt!

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Jullie hebben weer heerlijk genoten!
Fantastisch,het enthouusiasme druipt er van af!!!!

Groet,Dale