25 jan. 2009

De eerste snoeken van 2009 zijn binnen

Zondag 25 januari. De eerste snoek van 2009 moet ik nog vangen, en januari is al bijna voorbij! Dat geldt niet alleen voor mij, ook Paul en Jan-Willem zijn beiden nog snoekloos in het nieuwe jaar.

Beide mannen zitten vanmorgen om 8.30 uur bij mij thuis aan de koffie. Eens kijken of we vandaag verandering in de situatie kunnen brengen. In het door ons tot Floretsloot gedoopte watertje dat zich door de bebouwing heen slingert moet dat toch kunnen lukken!

Gemakkelijk ging het vandaag zeker niet, maar Jan-Willem (3 snoeken!!!) en ik zijn beiden niet meer snoekloos in 2009. Paul kon dat bijna ook zeggen, maar helaas loste 'zijn' snoek de haak. Niet getreurd, want Paul kennende komt dat binnenkort zeker goed.


Geen Floretpret langs de Floretsloot vandaag, Jan-Willem en Paul vissen met de viergrammer van Titan grafiet, en ik (schaduw) met de vijfgrammer van coboldDe eerste snoek van vandaag en van 2009 is voor Jan-WillemZe zijn weer op voorraad bij de Fa Schreiner en Zoon, stompe terrible 25 mm spinners, en ze vangen ook in 2009 nog steeds snoek!


Ook mijn eerste snoek van het nieuwe jaar is binnen


Klaar om geland te worden


Een beste snoek voor Jan-Willem


De vierde en laatste snoek van vandaag mocht er ook wezen


Drie mannen met een passie voor het ultra lichte spinnen, dat staat ook zonder de Floret garant voor een heleboel pret.

Groeten,
Peter

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Peter,

Gefeliciteerd met de eerste vangsten ! Interessant, die 4 grammers van titan-grafiet, heb jij er ook al eens een paar worpjes mee gevist ?
Ben wel benieuwd naar de eigenschappen ervan.

Groeten, Frederik

Peter Linzell zei

Hoi Frederik,

Dank je wel!
Ik heb twee keer kort met de viergrammer van Jan-Willem gevist. Echt een fantastisch stuk gereedschap, maar waar helaas een pittig prijskaartje aanhangt. Deze spinhengel is een stuk langer dan de vijfgrammer van cobold, en heeft meer massa dan de iets langere vijfgrammer van grafiet. Een hengel die ondanks dat deze strak en super snel aanvoelt heel goed en precies (massa!) kleine spinnertjes werpt. Jan-Willem zegt als hij zou moeten kiezen welke van al zijn spinhengels hij zou mogen houden, hij dan zeker voor de viergrammer zou kiezen. Dat zegt wel wat over deze spinhengel.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Dat klinkt goed Peter, eigenlijk heb ik de meeste interesse in de 8-grammer titan-grafiet aangezien ik een cobold 10-grammer wat aan de zware kant vind om vaak mee te vissen. Een 8-grammer zou dan een mooie aanvulling zijn op de 3 en 5 grammer. Als de eigenschappen daarvan van hetzelfde karakter zijn dan die van de 4 grammer dan zou dat wel eens een goede keuze kunnen zijn. Het prijskaartje is inderdaad wel wat aan de hoge kant.... Nog maar even doorsparen in deze zware tijden ;-)

Peter Linzell zei

Hoi Frederik, (ik neem aan dat de laatste reactie van jou is)

Als je eenmaal de smaak van het ultra lichte spinnen te pakken hebt, dan is een tiengrammer een 'zware' hengel geworden. De achtgrammer zit er dan mooi tussen in. Zo'n titan-grafiet kost een flinke duit, maar dan heb je wel wat!

De tweegrams Rapier staat bij mij bovenaan het lijstje, die gaat er zeker komen.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hallo Peter,

Hoe strak mag een hengel zijn om nog goed te werpen? Vooral bij licht vissen belangrijk.
Het gaat om de combinatie van werpvermogen (teveel gewicht en de hengel is te slap, te weinig en de hengel is te stijf), lijndikte (een te dikke lijn werpt minder ver) kortom nauwkeurigheid. Daar komt nog bij de weerstand op de hengel bij het vissen van het kunstaas.

Daar zijn geen pasklare antwoorden op. Ervaring die je zelf opdoet is waar het om gaat en natuurlijk ook voorkeuren.
Die van Jan Schreiner vind ik aanvaardbaar. Alleen met licht vissen.
Zelf vind ik grafiethengels van Schreiner met NT-ogen de top, maar heb geen ervaring met titan.
Wat voegt titanium aan de grafiet hengels toe? Enig idee? Of komt het niet zo nauwkeurig?

Groeten,


Nio

Peter Linzell zei

Hoi Nico,

De viergrams titan-grafiet spinhengel is met geen enkel andere spinhengel te vergelijken. De blank is gemaakt van dikwandig grafiet waar titanium vezels door verwerkt zijn, hij is 'slank' , snel en heeft massa om de haak goed te kunnen zetten.

Door titanium aan grafiet toe te voegen worden spinhengels gevoeliger en stijver. De kans bestaat daardoor dat de hengel te hard wordt en daarom niet meer in staat is om de bij het werpvermogen van de spinhengel passende spinnertjes te werpen.

Door de wanddikte (massa) hoog en de *tapering (verloop in de blank van dun naar dik)laag te houden bezit de blank van de titan-grafiet spinhengel al de juiste eigenschappen om er een goede spinhengel van te maken.

Het is de manier van afbouwen (door John) die deze hengel de eigenschappen geeft die bij een echte spinhengel horen.

Groeten,
Peter

*Zou de blank van grafiet- titanium een groter verloop van dun naar dik krijgen, dan neemt de snelheid en stijfheid alleen maar toe. Als je dan ook nog eens kiest voor een geringere wanddikte krijg je een lichte (eigen gewicht!) en snoeiharde hengel.