4 dec. 2008

Waarom nog vissen met 'ouderwets' nylon?

Stilon, een zachte soepele en slijtvaste lijn, ideaal om mee te spinnen

Nylon is uit! Tenminste, dat wordt vaak beweerd door de kunstaasvissers. Het heeft rek, en is een stuk dikker dan de 'nieuwe' superlijnen bij een gelijke breeksterkte. De trollende en jerkbaitvissende kunstaasvisser heeft wat mij betreft helemaal gelijk, als die stelt dat nylon uit is. Dyneema heeft zeker voordelen op nylon, maar niet voor alle vormen van kunstaasvissen.

Ultra licht spinnen

Het mooie en spannende element bij het ultra lichte spinnen zit hem niet alleen in de verrassingen in de vorm van bijvangsten, zoals ruisvoorn (komt geregeld voor!), brasem en soms zelfs een karper, maar ook die grote snoek die een smakelijk hapje ziet in het mini kunstaasje. Nee, het mooie en spannende van ultra licht spinnen zit hem in de dunne bijna fragiele nylon lijn. Een nylon lijn met een breeksterkte horend bij het opgeven werpvermogen van de spinhengel. Zo vis ik met 10% nylon met een breeksterkte van 1 kg op mijn Fair Play Floret. Wil je het maximale uit de hengel, lijn combinatie halen dan moeten beiden in balans zijn. Bij overbelasting door bijvoorbeeld verkeerd afstellen van de slip van de werpmolen en een te sterke lijn kan verminking van de spinhengel ontstaan. Vaak onzichtbaar, maar op den duur wel voelbaar, de hengel wordt trager. De reden? Door overbelasting breken vezels in de blank.

Los trekken van kunstaas door middel van de hengel is sowieso niet verstandig, bij gebruik van dyneema kan dit zelfs hengelbreuk veroorzaken. De rek ontbreekt, en bij een spanning die opgevoerd wordt en de hengel die door de maximale verantwoorde buiging wordt getrokken kan het fout gaan. En fout gaat het! Zelf heb ik een vismaat zijn hengel zien breken door dyneema te gebruiken in een diameter van de bij de hengel horende nylon.

Op mijn Floret hoort een lijn thuis met een breeksterkte die de 1 kilo niet mag overschrijden. Nu mag het best een onsje meer of minder zijn, maar je moet en mag het niet overdrijven. De verleiding zou kunnen bestaan om er met 10% dyneema op te gaan vissen. Licht , eh dun, en een stuk sterker dan mijn 'ouderwetse' 10% nylon. Zou ik enigzins verantwoord met dyneema op de Floret willen vissen, dan zou ik dunner dan 5% moeten gaan. En ook dan vis ik in veel gevallen nog te ZWAAR.


Maar er is nog iets...


Hoe vaak gebeurt het niet dat voor je voeten een snoek op de spinner duikt?Op zo'n moment wordt het materiaal flink op de proef gesteld. De buiging van de hengel, de rek in de lijn, en dan pas de slip van de werpmolen. Nylon 10% of dyneema 5%, het maakt niet uit, een dunne lijn met een geringe breeksterkte breekt sneller onder de top, dan een dikkere nylon of dyneema lijn. Nylon heeft rek, een soort van schokdemper, dyneema niet. Om het ontbreken van de rek in dyneema op te vangen zal er met een losser afgestelde slip gevist moeten worden. Nadeel is dat je door de slip heen slaat als juist op afstand de haak gezet moet worden. Ook de volledige druk kan daarna niet op de vis worden uitgeoefend, immers de slip staat te los. Dat kan losschieten tijdens de dril tot gevolg hebben, waarbij als oplossing om dit te voorkomen naar een dreg gegrepen wordt. Ook bij te groot of te zwaar kunstaas in verhouding tot de spinhengel wordt nog weleens als lapmiddel naar dyneema gegrepen. Door overbelasting van het opgegeven werpgewicht wordt de hengel trager, de haak zetten wordt bemoeilijkt. Een rekloze lijn zal dat 'probleem' iets opheffen, maar eigenlijk vis je op deze manier dubbel verkeerd.

Spinhengels zoals mijn Fair Play Floret zijn ontworpen om met nylon te gebruiken. De extra massa tegenover bijvoorbeeld fabrieksspinhengels zorgt ervoor dat ook op afstand de haak succesvol gezet kan worden. Het bekende verhaal, met een zware hamer sla je de spijker sneller in het hout dan met een lichte hamer. Op de Floret heb ik in het bijzijn van vriend en vismaat Paul een snoek van 82 cm gevangen. Gedrild binnen een paar minuten, met de eerder genoemde 10% nylon.


Stren Original 0.20 mm bij 2.5 kg breeksterkte is maximaal wat je verantwoord kunt gebruiken op de tiengrammer en qua eigenschappen vergelijkbaar met Stilon 22% bij 2.4 kg breeksterkte.


Een hengeltje rond trekken op een vis met een héél lichte (dus niet per definitie dunne) lijn is een kwestie van ervaring. Ervaring die je het beste opdoet met een lichte spinhengel, een tiengrammer. Op een echte tiengrammer kun je zonder problemen een lijn vissen vanaf 2 tot ongeveer 2,5 kilo breeksterkte. In diameters, tussen de 16 en 22% nylon, afhankelijk van de fabrikant. Vis je met een te sterke lijn, op een lichte hengel, dan vis je niet licht. De verhoudingen zijn totaal zoek, en je houdt jezelf voor de gek. De vis is dan misschien gedrild en geland op een LICHTE hengel, maar door de veel te hoge breeksterkte van de lijn is er van kunde van de man achter deze hengel weinig sprake. Hooguit, de kunde om de hengel niet te forceren, al zal dat vaak pas veel later gaan blijken! Maar...houdt wel bij aankoop van een lichte spinhengel rekening met het feit dat het opgegeven werpgewicht bij 90% van alle spinhengels niet klopt. Deze zijn bijna altijd zwaarder, dan dat de fabrikant of hengelbouwer ons wil doen geloven. De fabrikant en hengelbouwer dekken zich zo een beetje in tegen overbelasting of breuk van het materiaal.

Nylon is uit! Met deze kreet begon ik aan dit stukje, maar voor het ultra lichte en lichte spinnen bestaat er wat mij betreft nog steeds geen beter alternatief.

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Peter, Ik had het niet beter kunnen verwoorden, ben het er helemaal mee eens.
lolle