30 nov. 2008

Kleine spinnertjes de sleutel tot succes


Zondag 30 november. Vanmorgen zijn Frits, Harvey en ik om 8.30 uur te gast bij Paul. Een visdag die begint met een heerlijke homemade appeltaart en koffie bij Paul en zijn Astrid thuis. Ons thema voor vandaag is nostalgisch snoeken, maar uiteindelijk is het een visdag geworden met een nostalgisch tintje.

De ochtend hebben we het zo klassiek mogelijk aangepakt. Vissen met klassieke tiengrammers, en daaronder klassiekers op werpmolengebied. Leuk om zo samen te vissen met een aantal gepassioneerde vismaten.

Gedurende de ochtend zou blijken dat ons klassieke materiaal nog steeds prettig vist. Het doet zeker niet onder voor veel van de huidige high tech materialen die vaak niet eens echt voor de polder ontworpen zijn. Wat ook zou blijken is dat de tiengrammer een veel te zware spinhengel is voor de polder hier. Het bij deze hengel passende kunstaas wordt wel 'aangevallen' door de rovers, maar een snoek of baars vangen blijkt een hele opgave. De baarsjes zijn te klein, en de snoek staat stijf van dressuur. Ieder weekend worden hier grote stukken kunstof, hout en metaal door het water heen gehaald.

Wat wel heel leuk is, is dat Harvey die hier voor de eerste keer vist op de nieuwe Pako 6 lepel een snoekbaarsje en een baars weet te vangen. Frits, Paul en ik blijven zonder een gelande rover. Tijd om naar een ander water te gaan, geen polder maar een poldervaart die door een dorpje heen loopt.

Daar aangekomen maakt mijn klassieke gele Fair Play tiengrammer met Luxor 1 B Luxe plaats voor de Spinmatic cobold vijfgrammer en een Shimano Nasci 1000S. Kleinere spinnertjes mogen hun vangkracht gaan bewijzen. Ik heb er vertrouwen in, zo ook Paul die zijn tien ook voor de vijfgrammer wisselt! Frits vist nog even door met de lepel, en Harvey blijft dat doen.

Wisselen van materiaal en kunstaas blijkt vandaag de sleutel tot succes.


Paul vangt een snoekje, en Frits die niet veel later zijn lepel wisselt voor een klein spinnertje ook.
De visser die het grootste voordeel haalt uit de materiaal en kunstaas wissel ben ik zelf, met als resultaat vijf snoekjes in korte tijd. Als je je dan bedenkt dat ik vanmorgen pas op het laatste moment heb besloten toch maar de vijfgrammer en kleine spinnertjes mee te nemen!

Helaas moeten de spinhengels om 14.00 uur terug in hun foudraaltjes, Paul en ik hebben beiden in de middag een afspraak met (een verschillende) Sinterklaas. ;-) Het was weer leuk vissen daar in de kop van Noord Holland.


Paul en Astrid bedankt!

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Heey Peter,

Weer leuk te lezen om met mooie materialen weer optimaal plezier te beleven. Mooie snoekjes, en bijbehorende foto's zijn ook de moeite waard!

Groeten, Mark