16 okt. 2008

Tica Cetus, een volwassen mini werpmolentje

Het blijft toch altijd moeilijk om een kwalitatief goed, klein en licht werpmolentje te vinden (een werpmolentje passend bij de lichtste spinhengeltjes met een werpvermogen van twee en drie gram). Tot voor kort was dat een bijna onmogelijke opgave; een mini werpmolentje, met volwassen eigenschappen, dus geen speelgoed. Veel voorkomende problemen bij mini werpmolentjes zijn een te korte slinger, een T-vormige slingergreep of mini greepje, een beugel die niet lekker sluit, een slip om van te huilen, maar vooral zijn ze vaak te zwaar. Slechts de oude Pelican 50 voldeed, maar dan moest je vaak zelf nog het één en ander aan de slip verbeteren.

Natuurlijk heb ik ook Shimano 1000 modellen gepast en uitgeprobeerd onder de Floret. Geen echte mini werpmolentjes, maar wel klein en met volwassen eigenschappen en een gewicht rond de 200 gram. Dat laatste is te zwaar gebleken, en ook een 750 model brengt geen echte winst op de weegschaal. Grote voordeel van de 750 uitvoering is zijn tragere inhaalsnelheid tegenover de 1000. Nadeel van de 750 is dat deze toch weer een klasse minder is dan zijn iets grotere en zwaardere broers.


Tica Cetus SB500Ik had er over gehoord, maar moest er niet eens aan denken. Eén of ander wildebeestenmerk werpmolentje "Made in China", vol bling bling onder mijn Floret; echt niet! Het uiterlijk en de afkomst deden een speelgoedwerpmolentje verwachten. Kijk je naar de plastic meegeleverde reservespoel dan wordt dat vermoeden nog eens bevestigd. Toch, niets is anders waar: neem je het werpmolentje ter hand, dan voelt het degelijk aan. Geen speling, een volwassen slinger, met een perfect slingergreepje en een beugel die sluit zoals het hoort. De orginele spoel is van aluminium, en de slipwerking is goed. Met 180 gram op de weegschaal en een inhaalsnelheid van 57 cm een volwassen mini werpmolentje. Een grote gelagerde lijnrol maakt het werpmolentje compleet!

Specificaties Tica Cetus SB500
* 6 pcs precise ball bearings.
* Mini bearing inside of line roller.
* Aluminum spool.
* Computer designed balanced rotor to minimize vibration.
* Instant anti-reverse.
* Right / left interchangeable handle.
* Anti-twist line roller, titanium plated.
* Soft-touch handle knob within 2 B.B..
* With an extra spool

Aan de waterkant

Mooie beloftes allemaal, maar of de kleine Tica Cetus SB500 echt voldoet? Ja! Ondanks het kleine spoeltje is de lijnafgifte goed. Geen kinkende nylon of lussen tijdens het vissen of aan het einde van de visdag. De slip (slipschijven in het spoeltje) heeft zich al meerdere keren bewezen aan de waterkant. De nylon lijn met een diameter van 10% wordt keurig netjes opgespoeld. De beugel sluit goed, zonder tegen de knokkels te botsen!

Groeten,
Peter


Conclusie

Met dit mini werpmolentje heb ik in het begin hele goede ervaringen gehad. Ik gebruikte mijn Tica Cetussen intensief en dan merk je toch dat ze daar niet voor bedoeld zijn. Vis je af en toe met de ultra lichte spinhengel, dan zal je weinig problemen ondervinden. Een werpmolentje waar ook nog eens een ultra licht prijskaartje aanhangt. Dat laatste is mooi meegenomen!

Mankementen die ik ben tegengekomen:
Gebroken beugelveer
Weigerende anti retour
De moer van de rotor gaat los

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi, Peter
Ik gebruik mijn TICA cetus ook nog met volle tevredenheid.
Shimano heeft trouwens niet stilgezeten en komt met twee nieuwe mini spinmolens in dezelfde klasse als de TICA, de nieuwe Symetre en Sedona 500 modellen vallen in dezelfde catogory als de TICA, ze staan afgebeeld in de nieuwe Shimano catalogus op blz.13
Heb ze nog niet in het echt gezien, maar ze zien er goed uit.

Groeten
Otto

Anoniem zei

Hoi Peter,

Ik heb, o.a. door jou beoordeling van de Tica Cetus 500, het molentje aangeschaft. Ik gebruik 'm met veel plezier en tot volle tevredenheid onder een Fairplay vlokhengel. Ook hiervoor is 'ie dus prima te gebruiken!
gr,
Johan