21 mei 2008

ABU Cardinal de alles overtreffende 50 en 150 serie


De ABU Cardinal 50 en 150 serie zijn de mooiste werpmolens ooit gemaakt. Althans, dat vind ik. De vormgeving is oogstrelend, deze Cardinals lijken gemaakt uit één stuk. Alle onderdelen sluiten perfect aan op elkaar, en dat voel je ook als je zo'n Cardinal vast houdt.In 1978 kwamen de eerste overkappende ABU Cardinal's op de markt: de 54, 55 en 57. Later zou daar de kleine en nu zeer veel gezochte 52 (heb ik, zei de geluksvogel) aan worden toegevoegd.
Die eerste Cardinal 54, 55 en 57 waren ook de beste. Deze waren voorzien van een (zacht) ratelende anti-retour. De latere uitvoeringen (tot eind 1982) hadden een geruisloze anti-retour, en vanaf het 55 model zorgde een extra tandwiel voor een nog mooiere opspoeling van de lijn.

De oude 54, 55 en 57 werden in 1980 opgevolgd door de 154, 155 en 157, maar dan in een iets eenvoudigere uitvoering. Een kleiner broertje, de 152, werd daar later nog aan toegevoegd. Deze simpelere Cardinals genieten bij mij de voorkeur boven de 50 serie.

Bij de 150 serie wordt de slinger rechtstreeks in het hoofdtandwiel gedraaid. De slinger van de 150 serie is namelijk niet links/rechts verwisselbaar zoals bij de 50 serie. De 50 serie maakt gebruik van een slinger die met een lange moer aan de andere kant door het hoofdtandwiel heen wordt vastgedraaid. Deze constructie kan speling veroorzaken op de slinger. De geruisloze anti-retour van de tweede 50 serie heeft een behoorlijke terugslag. De 150 serie heeft een ratelende anti-retour die vrijwel meteen ingrijpt, dus geen terugslag op de slinger.
Pluspunt van de 50 serie is dat de carterdeksel van metaal is, en niet van kunststof zoals bij de eenvoudigere 150 serie.

Voor het karpervissen gaat mijn voorkeur uit naar de Cardinal 154. Ik ben de trotse gebruiker van twee van deze Cardinals. Het eerste model nog helemaal in nieuwstaat uit 1980, en een ooit nieuw gekochte Garcia uitvoering uit 1981.

Eind 1978 nam ABU de verdeler van hun werpmolens voor de Amerikaanse markt Garcia over. Dus niet anders om, zoals vaak gedacht wordt.De 50 en 150 serie voor export naar de US bedoeld kregen het Garcia logo op het carter. Deze werden overigens ook hier gewoon verkocht!

Door hun bronzen hoofdtandwiel, op een stalen wormwiel aandrijving, behoren de Cardinal 50 en 150 modellen tot de werpmolens met een vrijwel onbeperkte levensduur. Deze werpmolens zijn 100% zeewater bestendig. Dubbele beugel veren laten de beugels van deze Cardinal's nog tot in lengte van dagen zonder harde knal sluiten. Gemaakt volgens de toen kleinst denkbare toleranties voelen deze werpmolens degelijk aan, en dat zijn ze ook!

Eind 1982 viel het doek voor deze in Zweden geproduceerde Cardinals, die ook in 2008 nog steeds een grote schare fans hebben. Niet alleen om te verzamelen of te bewonderen in de vitrine, nee, ook om mee te vissen.

Groeten,
Peter

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Peter,

Erg leuk, die stukjes over dit soort klassiekers onder de werpmolens !
Interessante achtergrondinfo en koren op de molen :-) van de (volgens mij) vele vissers die ook van een mooi stukje techniek onder de hengel houden.

Groet,

Frederik

Anoniem zei

Klopt inderdaad peter, in 1978 werd Garcia, USA overgenomen door ABU en het nieuwe bedrijf was ABU Garcia.
Voor de overname vekocht Garcia Mitchell molens en ABU reels in de USA. De molens van ABU werden echter door Zebco verkocht vandaar dat je ABU 33 en 44 met de naam ZEBCO33 of 44 kan tegenkomen op EBAY.
Dat in 1978 Garcia werd verkocht had ook te maken dat er dat jaar een flinke ruzie was ontstaan tussen Mitchell in Frankrijk en Gracia over de verkoop prijzen van de Mitchell molens. Eind 1978 besloot Mitchell dan ook om Gracia te dumpen en in zee te gaan met Browning als importeur, helaas had dit als gevolg dat het merk zo'n beetje van de amerikaanse markt verdween.
Overgens was in 1976 ABU al geen familie bedrijf meer, in 1976 kwamen de meeste aandelen in handen van de Wallenberg Group's Incentive AB.
In 1981 komen alle aandelen ABU in handen van Incentive.
In 1988 wordt ABU verkocht aan Aritmos, een groot zweeds bedrijf.
In 1994 wordt ABU opnieuwe verkocht , ditmaal aan Proventus , een ander Zweeds bedrijf welke diverse bedrijven onder zich heeft.
In 1995 wordt ABU Garcia verkocht aan het amerikaanse bedrijf Pure Fishing, welke is opgericht door de oprichter van Berkley hengels, Pure Fishing is ontstaan doordat Berkley nogal groot werd en andere bedrijven ging kopen).
Tegenwoordig zijn Berkley , ABU Gracia en Mitchell merken welke eigendom zijn van Pure Fishing. Een merk als Mitchell heeft geen eigen fabrieken meer, zelfde geldt voor ABU, met grote zekerheid komen de huidige Mitchell en ABU molens dan ook uit dezelfde Chinese productie fabriek. Hierover is weining bekend, het is zelfs niet bekend of Pure Fishing eigenaar is van de productie faciliteiten in China, ik vermoed van niet, en dat ze alleen het merk bezitten.

Groeten
Otto

Ap zei

Mooi stukje Peter!

Ap

Peter Linzell zei

Hoi Frederik,

Ik was gisteravond bij Frits, en hoorde dat jij nu de trotse eigenaar bent van 'zijn' Floret. Gefeliciteerd!

Groeten,
Peter

Peter Linzell zei

Hoi Otto,

Onder de naam Zebco Cardinal 3, 4, 6 en 7 zijn de ABU Cardinals 33, 44, 66 en 77 verdeeld op de markt in de USA. De ABU Cardinal 50 serie heete onder Zebco de 550 serie, en de kleurstelling was champagne/zwart.

Onder de naam Garcia Cardinal (dus geen ABU Cardinal) werd de 50 serie gelijktijdig ook door Garcia verdeeld in de USA. De kleurstelling was gelijk aan de ABU Cardinal 50 serie.

Om het allemaal nog leuker te maken, de ABU Cardinal 50 serie is ook nog als ABU Garcia Ambassadeur 50 serie verkocht in de USA!

Groeten,
Peter

Peter Linzell zei

Hoi Ap,

Dank je wel!

Groeten,
Peter

Arjan zei

Mooi spul hoor :)

Stel je voor dat ABU was doorgegaan met het produceren van horloges en taximeters. Waar zouden we dan blij van geworden zijn?

Anoniem zei

Dat klopt Peter,

Ik ben erg blij met de Floret en kan bijna niet wachten tot het weer "mag". Ondertussen ben ik mijn vliegwerpkunsten(...) aan het oefenen, hier kan je niet snel te veel tijd aan besteden merk ik.
De eerste Flevokarper voor mij laat nog op zich wachten.

Groet,

Frederik

Peter Linzell zei

Hoi Arjan,

MITCHELL

Groeten,
Peter