14 jan. 2008

Struinen met de Floret en de Spinmatic's

Zondag 13 januari. Gisteravond ben ik tot laat bezig geweest om m'n visspullen in orde maken. Daar is zelfs nog een ritje op en neer naar Jan-Willem voor nodig geweest. Het nylon dat ik vorige week gebruikte, wàs het niet.... Nog dunner dan de nylon die ik normaal voor het spinnen met de vijfgrammer gebruik, maar bijna even sterk. Grote nadeel was dat het ontzettend stug is. En dat werpt niet prettig met lichte kunstaasjes. Gelukkig had Jan-Willem nog een klos van ons vertrouwde merk liggen thuis. Soepel, slijtvast en met behoorlijk wat rek.

Het blijft moeilijk om uit te leggen, vissen met een spinhengel van glasvezel met een bus en een nylonlijntje met behoorlijk wat rek. Een spinnertje met spinstang en anti-kinklood is vaak slechts de helft van het opgegeven werpgewicht. De spinhengel wordt dus onderbelast. Door gewicht (massa) aan de spinhengel toe te voegen werpt de spinhengel het spinnertje makkelijker, preciezer en verder. Dat extra gewicht zorgt er ook voor dat de haak beter gezet wordt.

Gewicht kan in de vorm van een bus en/of zwaardere ogen extra worden toegevoegd. De hengelbouwer kan ook voor een blank kiezen met meer wanddikte. Meer wanddikte is ook extra gewicht. De massa zit dan in de blank zelf. Voordeel van een bussluiting is dat de hengel door het extra gewicht onderin een betere swing krijgt. De volledige hengel wordt dan beter benut tijdens het werpen. Niet vanuit de top, maar vanuit de hele hengel wordt het spinnertje weg gecatapulteerd.

Een voorbeeld van zo'n spinhengeltje is de vernieuwde Floret. In de blank is meer materiaal verwerkt dan bij het vorige model. De zwaardere hardchromen ogen hebben plaats gemaakt voor super lichte oogjes van nickel titanium. Als je dit korte 'steek'wapen voor de polder voor de eerste keer vasthoudt weet je niet wat je overkomt. Het is een razend snel (dus niet snaar-strak) hengeltje geworden, dat moeiteloos lichte gewichtjes werpt. Geen allround kunstaashengeltje maar een echte ultra-lichte spinhengel.

Jan-Willem is sinds kort de trotse bezitter van een vernieuwde Floret. Vandaag gaan we samen de polder in, en de Floret gaat mee. Het is nu niet de beste periode van het jaar om met een driegrammer de polder in te trekken. Dit hengeltje komt het best tot zijn recht in de zomer en de herfst. Met een echt werpgewicht van driegram bedoeld voor heel kleine ultra-lichte spinnertjes en dun nylon.


Samen gaan we struinen door een Utrechtse polder. We beginnen in de kleine slootjes om zo optimaal de Floret met een mini spinnertje te benutten. Ik ga vissen met de vijfgrams Spinmatic. De kleine slootjes lopen hier voor de huizen langs. Behalve vaak veel klein spul, ook een plaats waar de grotere snoeken zich 's winters graag ophouden.


De Floret is echt een droomhengeltje

Geen wonder dan ook dat het geen baarsje of een mini snoekje is die het hengeltje inwijdt. De eerste Floret snoek (en overigens ook de eerste van 2008 voor Jan-Willem) is een zeer fraai exemplaar.

Na dit avontuur mag de Floret terug in zijn foudraal. Het hengeltje heeft laten zien dat het, ondanks dat het bedoeld is voor de kleinere rovers, heel wat in zijn mars heeft. Dat wordt straks leuk in de warmere maanden, en ook nu maar dan wel in de slootjes waar we weten dat er voornamelijk kleinere rovers huizen. De sloot waarin we nu vissen staat in verbinding met groter en breder water. De kans op een dikke 80er of groter is aanwezig.De rest van de dag vissen we samen met onze Spinmatic vijfgrammers. De tweede snoek van vandaag is mijn eerste van 2008. Een goed gevoel!Na de verschillende slootjes voor de huizen met onze spinnertjes te hebben bestookt gaan we de weilanden in. Eerst netjes gevraagd aan de eigenaar, natuurlijk. Hier hebben we ook de laatste visdag van 2007 gevist.

De sloten worden met de terrible spinner en Pako PS lepel uitgeworpen. De snoek geeft hier vandaag niet thuis.Jan-Willem heeft nog een troef achter de hand. Bij een bevriende boer (hij is in het verleden zelf boer geweest!) mag hij het land in. Daar aangekomen ziet het er fantastisch uit. Een brede wetering loopt door het weiland. Prachtig water om met de Pako PS te bestoken.Het ruikt daar gewoon naar snoek, en dat er snoek zit zou al snel blijken. Een beste snoek kan de verleidende bewegingen van de schommelende en dwarrelende Pako niet weerstaan.

Dat het een goede keuze is geweest de Floret op te bergen, blijkt wel. Als ik Jan-Willem hoor schreeuwen in mijn richting weet ik dat het goed raak is bij hem. Zijn vijfgrams Spinmatic gaat rond op een grote vis. De vis laat zich in eerste instantie ook niet zien, gedraagt zich heel rustig, maar blijft wel bij de bodem. Er staat hier ruim een meter water. Een grote kolk verraadt de plek waar de vis zich bevindt. Het duurt even voor we een glimp van de vis krijgen te zien. Het is een grote snoek, maar dat wisten we natuurlijk al. Bij deze snoek is het een kwestie van een lichte spanning houden. De hengel en de rek in de lijn doen doen de rest. De slip laat zich soms even horen, maar er worden geen meters lijn van de spoel getrokken. De snoek verliest langzaam maar zeker terrein. Eenmaal echt onder de kant aangekomen kan ik haar zonder problemen achter de kieuwdeksels vatten.Onze dag kan niet meer stuk. Wat een mooie snoek en dan ook nog eens gevangen aan de Spinmatic vijfgrammer en 16% nylon.

We besluiten nog even door te vissen. Lekker nagenieten van alles wat we vandaag hebben gezien en meegemaakt. Luisteren naar de vele smienten die hier aan de brede en diepe wetering een plek hebben gevonden om te overwinteren. Mijn Pako gaat richting de overkant. Bij het opstarten na de worp lijkt het even of het lepeltje vastloopt.Het is een snoek, en weer een mooi exemplaar. Nummer vijf, en mijn derde van vandaag. Aan verder vissen hebben we beiden geen behoefte meer. Het is vandaag meer dan mooi geweest!

Groeten,
Peter

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi verhaal peter,

welk merk nylon gebruik je op de FP

groet René

Anoniem zei

Mooie stevige snoeken jongens! De floret en de vijfgrammers doen hun best doen hun best. Later zeggen jullie tegen de kleinkinderen: Altijd glas als het genieten was!

Ap

Anoniem zei

goed gedaan mannen, mooie polder ook

Gr Frits

Peter Linzell zei

Dank je René,

Ik vis op de FP met de gele Stren Original. Verkrijgbaar bij Raven en Traditional Hengelsport.

Groeten,
Peter

Peter Linzell zei

Hallo Ap en Frits,

Ik las op Lichtervissen en Visbelevenissen dat jullie je ook prima vermaakt hebben gisteren.

Groeten,
Peter

Altijd glas als het genieten was! :-)