6 nov. 2007

Hengelpraat aan de keukentafel

Zondag 4 november. Het was een hectisch weekje de afgelopen week. Ik heb ontzettend veel zin om de stress van me af te vissen. Maar niet te ver weg van huis vandaag. Slechts de ochtenduren staan tot mijn beschikking, en ik heb meer dan genoeg in de auto gezeten de afgelopen dagen. Waren Jan-Wilem en ik vorige week te gast bij Paul, vandaag vissen we met z'n drieën bij mij in de buurt in de polder. Om 7.30 uur zitten de mannen en ik hier aan de keukentafel aan een bak koffie.

We zijn gebrand om snel naar het water te gaan, maar praten eerst even bij. Niet over koetjes en kalfjes maar over spinhengels. Echte spinhengels! Hengels die zonder overbelast te moeten worden, een licht gewichtje precies kunnen wegzetten. Hengels die snel zijn maar niet te strak. Hengels die ontworpen (en getest) zijn voor de polder en voor het vissen met spinners. Geen lichte en te strakke kunstaashengels dus, maar spinhengels. Hengels met een beetje extra massa waardoor ze instaat zijn onze bijna gewichtloze spinnertjes te lanceren. Een onderwerp dat ons drieën al geruime tijd bezighoudt. Vissend met Jan-Willem en regelmatig mailend en vissend met Paul hebben we het afgelopen jaar veel informatie en ervaring aan elkaar uitgewisseld.

Vandaag gaan we vissen met spinhengels die deze eigenschappen bezitten. Spinhengels afkomstig van de fa. Schreiner & Zn. Hengels die als je ze de eerste keer ter hand neemt soms grof aanvoelen. Eenmaal in de hand aan de waterkant, verandert grof plotseling in subtiel. Alles klopt gewoon aan deze spinhengels. Werpen, heerlijk, geen hak- en breekwerk. De top registreert elke slag van het spinnerblad, en geeft de trillingen feilloos door tot achterin de hengel. De "dikke" greep met grove reelringen blijkt heerlijk in de hand te liggen, en de werpmolen zit muurvast. Geen "reserve" in het achterdeel, maar fraai buigend over de hele hengel.

Praten over vissen en alles daarom heen is leuk, maar het vissen zelf is veel leuker. Tijd om de polder op te zoeken!


Als we daar arriveren is er duidelijk snoek aanwezig voorin de polder, er wordt gejaagd. Het wateroppervlak wordt op sommige plekken tot schuim geslagen. Na een aantal baarjes en baarzen voor Jan-Willem en mij is het raak. Het eerste snoekje aan "een oude liefde in nieuwstaat".


Het voorste stuk van de polder levert geen snoek meer op, dus gaan we klimmen en struinen net zoals twee weken geleden. Dieper deze polder in, waar nog een bijna ouderwetse stilte heerst.


Op een stuk water dat een zwanenfamilie zich heeft toegeëigend zijn we niet echt welkom. Verderop vissen dan maar.


Paddestoelen steken op diverse plekken hun hoed door het gras.

'Hangen', klinkt het, de stilte wordt verbroken.


Snoek nummer twee, en een tevreden Jan-Willem.


Fraai buigend over de hele hengel

Na een losschieter en weer een weiland verder knalt er een snoek op mijn 35 mm Terrible spinner. Nog steeds een topspinner voor de polder trouwens.


Dit slag snoek vangen op een vijfgrammer is geweldig!


Was vorige week in West-Friesland Paul met zijn Floret verre weg de man met de meeste aanbeten en gelande vis. Vandaag is een heel ander verhaal. De vijfgrammers met de daarbij passende grotere spinnertjes laten de Floret achter zich. De ene week is de andere niet, en ook vissen we vandaag in een heel ander water. Toch stuiten we vandaag op nog een verrassing achterin de polder. Er was namelijk volop karperactiviteit waarneembaar. Niet alleen in de vorm van bellenplakaten of staarten, maar ook springende karpers. En dat laatste hebben we meerdere keren mogen aanschouwen. Een prachtig gezicht, en dat in November. Mannen, het was weer een heerlijke dag in de polder vandaag!

Groeten,
Peter

Geen opmerkingen: