11 dec. 2006

Jan Schreiner en Flitsend Nylon

Toen ik afgelopen zondag door de polder struinde met in mijn hand een vijfgrammer, dwaalde mijn gedachte af naar de onlangs overleden Jan Schreiner en het boek Flitsend Nylon. Jan Schreiner was mijn jeugd held, en Flitsend Nylon was voor mij als een jongens roman. Denk ik aan Schreiner, dan denk ik aan Terrible spinners, Crack werpmolens en natuurlijk Fair Play hengels. Jan Schreiner verhief het vissen met de spinner tot een ware kunst. Een Fair Play glasvezel tiengrammer van ± 180 cm van bruin of geel gekleurd glasvezel en tussen de ringen een Luxor 1 of Crack 100 waren jarenlang een geducht wapen voor de polder. Aan de glasvezel spinhengels van Jan Schreiner kleven ook voor mij mooie herinneringen. Hengels van een goede kwaliteit glasvezel, met tussen de twee delen een bussluiting. Uiteraard afgemonteerd met niet te kleine hard chromen ogen, een kurken greep, cone en reelringen. Zeg maar de oervorm van veel van de huidige spinhengels.


Dit zijn hengels waar je mee moet leren vissen om ze te kunnen waarderen. Hengels die meestal een prachtig progressieve buiging bezitten. Door deze eigenschap worden deze hengels weleens afgeschilderd als slappe dweil. Dit komt meestal voort uit gebrek aan kennis. Nee deze glasvezel tiengrammers zijn zeker geen dweilen, je moet er echter wel mee leren omgaan. Vissen met het juiste bijpassende kunstaas, en met een lijn met een breeksterkte die de 2.4 kg niet te boven mag gaan. Het maximale uit je materiaal halen, gebruik makend van de drie éénheid. De rek in de lijn, de buiging van de hengel, en indien nodig de slip van de molen.

Wat de molen betreft, op zo'n tiengrammer past het beste een Crack 100. Een molen met een brede spoel en een heel trage overbrenging. Een molen die stopt met draaien als je de slinger los laat. Maar ook een molen waarbij zonder probleem met de wijsvinger de spoelrand bereikt kan worden. Goed vissen met de spinner doe je met een uitgeschakelde anti-retour. Voor het opnemen van de lijn (met de wijsvinger), wordt de beugel achteruit richting de wijsvinger gedraaid. Dat kan alleen met een uitgeschakelde anti-retour! Na het opnemen draai je de geopende beugel nog een kwart slag terug. Na de worp wordt de spinner gestart met de vinger op de spoelrand, daarna sluit je de beugel. Deze manier om de werpmolen te bedienen heb ik geleerd uit de boeken van Jan Schreiner. Wat het vissen met kunstaas betreft, "De kunst van het kunstaas vissen" is een aanrader. In dit boek wordt dieper ingegaan op het correct bedienen van de werpmolen.


Als ik aan Jan Schreiner denk, denk ik ook aan klinkende namen als Floret en Rapier. Ultra-lichte spinhengels voor vissers met enige ervaring. Op deze hengels vis je heel prettig met een Pelican 50 of nog beter een Alcedo Micron. Op de spoel van deze volwassen miniatuur werpmolentjes, komt een nylon lijntje van 10 of 12%. Nee, geen moderne geharde rekloze nylon, maar een zachte nylon met een bij de hengel passende breeksterkte.

Dergelijke hengeltjes koop je het liefst nieuw! Zo'n hengel gaat naar je hand staan en ook ben je geheel op de hoogte van de geschiedenis van de hengel. In ondeskundige handen kan zo'n hengeltje ernstig verminkt raken. En wat is het heerlijk om de geur op te snuiven, die hangt in de nog steeds bestaande winkel van Schreiner. Helaas kun je de Pelican 50 of Alcedo Micron niet meer nieuw kopen. Voor dergelijke molentjes ben je veroordeeld tot Ebay of Marktplaats.

Voor de liefhebber; bij Schreiner kun je ook nu nog anno 2006 terecht voor een (nieuwe) glasvezel tiengrammer en een (nieuwe) Crack 100. Een combinatie waarmee je in het huidige tijdperk, van speedtrollen met dyneema en snoeiharde hengels nog steeds een snoek kunt vangen. Maar belangrijker is, genieten van de dril met een diep buigende hengel en genieten van de vangst van een poldersnoek van gemiddeld formaat.

Vissen met spinners en op de manier zo als door Jan Schreiner beschreven, is vooral vissen met plezier!

Groeten,
Peter

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooie woorden Peter,over een man
die ontzettend belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de hengelsport specifiek voor hollandse omstandigheden
deze maand wordt het met vissen niets meer ,maar in Januari kom ik naar jou toe om daar de polders onveilig te maken,met schreineriaans materiaal

Gr Frits